Republika Srpska zadužuje se za modernizaciju vodovoda

Foto: Pixabay

Republika Srpska zadužiće se za oko 50 miliona maraka (25,5 miliona evra) kod Svetske banke za reformu javnih komunalnih preduzeća i modernizaciju vodnih i sanitarnih usluga. RS će kredit otplaćivati 32 godine, uz mogućnost odlaganja plaćada od sedam godina.

Vlada je već prihvatila zaduženje Republike Srpske kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) po projektu modernizacije vodnih i sanitarnih uslugau iznosu od 26,5 miliona evra što je polovina ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine koje iznosi 51,5 miliona evra, prenosi Capital.

"Cilj projekta je jačanje institucionalnih kapaciteta u Republici Srpskoj i poboljšanje pružanja, kao i unapređenje dostupnosti i efikasnosti, usluga vodosnabdijevanja i sanitacije u jedinicama lokalne samouprave", naveli su u Vladi RS.

U Republici Srpskoj će realizaciju projekta sprovoditi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jedinica za koordinaciju poljoprivrednim projektima, kao i jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u projektu.

Dužnici i korsinici sredstava za deo projekta koji se odnosi na unapređenje usluga vodosnabdevanja, sanitacije i efikasnosti poslovanja su Istočno Novo Sarajevo, Trebinje, Doboj, Prnjavor, Laktaši i Zvornik.

Vlada je u Odluci navela da je javni dug Republike Srpske, koji podleže zakonskom ograničenju, 30. septembra 2021. godine iznosio oko 5,15 milijardi maraka, a da je ukupan dug iznosio oko 6,94 milijardi maraka.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.