Revizori EU ispituju da li su aviokompanije vraćale pare putnicima

Pexels

Revizori EU-a ispituju koliko su se poštovala prava putnika u avio saobraćaju tokom pandemije uzrokovane COVID-19, saopštio je Evropski sud revizora. 

Sud podseća da su aviokompanije dobile ogromnu državnu pomoć, kao i da su države članice omogućile avioprevoznicima veću fleksibilnost kad je reč o povraćaju novca putnicima čiji su letovi otkazani. 

Komisija je izdala smernice i preporuke, u kojima se navodi da se izdavanjem vaučera ne poništava pravo putnika na povraćaj novca. Međutim, aviokompanije su često prisiljavale putnike čiji su letovi otkazani da prihvate vaučere umesto povraćaja novca. 

U drugim slučajevima aviokompanije nisu na vreme vratile putne troškove putnicima ili ih uopšte nisu vratile.

Europski revizorski sud  pokrenuo je reviziju kako bi procenio da li Europska komisija štiti prava građana koji su tokom krize putovali avionom ili rezervisali let. 

Revizori će ispitati jesu li postojeća pravila o pravima putnika u zračnom prometu svrsishodna i dovoljno otporna za suočavanje s takvom krizom. Takođe, proceniće da li su države članice pri odobravanju vanredne države pomoći za sektor putovanja i prevoza vodile računa o pravima putnika.

Pandemija i uvođenje brojnih mera među kojima je i zabrana kretanja, doveli su do zbiljnog poremećaja u avio saobraćaju: avio kompanije otkazale su oko 70 odsto letova i zabeležile su drastičan pad novih rezervacija .

Države članice su posrnulim saobraćajnim kompanijama, uključujući i avio kompanije, dodelile nezabeležene iznose državne pomoći. 

Neke procene o državnoj pomoći, kako navodi Sud u saopštenju, od izbijanja pandemije do decembra 2020, uključujći i kompanije van EU, iznose oko 37,5 milijardi evra. 

Osim toga, dvanaest država članica obavestilo je Evropsku komisiju da će pomoći organizatorima putovanja i turiatičkim aganecijama sa 2,6 milijardi evra. 

Objavljivanje izveštaja Evropskog suda revizora očekuje se pre početka letnje sezone. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Radmila Marković

    Lufthansa,obavestila nas je 19.03.20. da je obrada u planu, vratili smo se u junu letom Er Srbije Beograd-Frankfurt. Na naš zvanični zahtev preko njihovog portala da nam vrate novac nisu nas udostojili ni odgovorom. Toliko o Lufthansi.!!!