Rio Tinto će uložiti oko 40 miliona dolara u novi projekat

Multinacionalna rudarska korporacija Rio Tinto uložiće oko 40 miliona dolara u novi projekat istraživanja ležišta bakra i zlata kod Majdanpeka.

Ulaganje će biti u saradnji sa australijskom kompanijom Raiden Resources, koja poseduje licence za istraživanje u okolini Majdanpeka, piše Seebiz.

Rio Tinto će time steći mogućnost da ovim ulaganjem bude vlasnik 75 odsto vlasništva nad tim istražnim pravima.

Ta multinacionalna kompanija će tako postati većinski vlasnik istražnih prava na lokalitetima Zapadni Majdanpek, Majdanpek pojas i Donje Nevlje, za koje je, dosadašnjim istraživanjima koje je sproveo Raiden Resources, ustanovljeno da pripadaju grupi "potencijalno, prvoklasnih ležišta zlata i bakra".

Vlada Srbije i Rio Tinto formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 miliona evra, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 miliona evra.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalaziše krije skoro 10 odsto svetskih rezervi litijuma metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • "rtb bor"

    “Rio Tinto” ulaže 40 milona dolara u istraživanja kod Majdanpeka bakra i zlata. Pokradenog zlata, bakra i novaca u RTB Bor niko ne istražuje i nema nameru. Takođe, niko ne istražuje ni bajkolaži i hvalospevi u postignutim ekonomskim efektima čelnika RTB Bor.