FOTO:Pexels

Roboti zidari napraviće novu fasadu od opeke na zgradi milanskog univerziteta

FOTO:Pexels

Robotizovani zidari napraviće novu fasadu od opeke po uzoru na zgradu koja datira iz 15. veka.

Italijanski studio Carlo Ratti Associati trenutno radi na projektu nove zgrade naučnog kampusa u okviru milanskog univerziteta. Ono što ovaj projekat izdvaja od drugih tog tipa jeste činjenica da će fasadu od opeke napraviti roboti po unapred utvrđenoj šemi i rasporedu.

Projekat fasade uključuje i određene simbole i slova koja pokazuju gde se nalaze određeni departmani u zgradi. No, zanimljivo je da će fasada po potrebi moći lako da se rastavi i preuredi po nekom novom šablonu.

Fasada je zapravo dizajnirana po uzoru na bolnicu Ca’Granda koja datira iz 15. veka. Oko centralnog trga kampusa nići će pet zgrada do kojih vodi nekolicina pešačkih staza.

Inovativna fasada samo je jedan mali deo projekta studija Carlo Ratti u okviru kojeg se projektuje čitav novi naučni kampus od 150.000 kvadrata koji će primiti 18.000 studenata i 2.000 profesora-istraživača. Za izgradnju će se pobrinuti australijska kompanija Lendlease.

Novi naučni kampus biće smešten u milanskom distriktu za inovaciju MIND gde se 2015. godine održana Svetska izložba. Pored zelenih prostorija u samim zgradama i zelenih terasa na njihovim krovovima, u okviru kampusa će biti postavljena i botanička bašta s plastenicima za vršenje naučnih eksperimenata, kao i veliki sportski teren povezan sa parkom MIND-a, prenosi portal Gradnja.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara