FOTO: MMF

Rođendan MMF: 0,1 posto najbogatijih zaradilo koliko i polovina stanovništva

FOTO: MMF

Vršilac dužnosti direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dejvid Lipton, izjavio je da je najbogatijih 0,1 odsto stanovništva nagomilalo isto bogatstvo kao najsiromašnijih 50 odsto.

„Svet se suočava sa nizom promena koje doprinose slomu poverenja i društvene kohezije, naročito u razvijenim zemljama", rekao je Lipton i dodao da „preterana nejednakost" predstavlja problem na globalnom i nacionalnom nivou.

On je govorio o globalnim izazovima na konferenciji u Parizu povodom 75. godišnjice konferencije u Breton Vudsu, kada su 44 zemlje definisale osnove na kojima će počivati međunarodni monetarni sistem posle Drugog svetskog rata, a osnovani su MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Lipton je kazao da su globalizacija i nove tehnologije imale negativnu posledicu u vidu političke polarizacije, populizma i gneva stanovništva.

PROČITAJTE JOŠ:

MMF NAM DAO DIJAGNOZU: Državna preduzeća veliki udar za budžet

MMF smanjio prognozirani rast svetske ekonomije u 2019.

Između ostalog, rekao je da razvoj Kine „iz osnova menja globalni predeo", a udeo razvijenih zemalja u globalnoj proizvodnji opašće sa više od 50 odsto na trećinu u narednih 25 godina.

Lipton je kazao da kroz fiskalnu politiku MMF može da pomogne smanjenju nejednakosti i pozvao na zatvaranje rupa u zakonu koje omogućavaju korporacijama da izbegavaju porez.

Dodao je i da je neophodno suzbijati nezakonite finansijske tokove, pranje novca i korupciju.

On je naglasio i da je neophodno izbeći tzv. „trku do dna" – što je izraz za politiku deregulisanja poslovanja, smanjenja korporativnih poreza, davanja olakšica i subvencija, koju sprovode vlade širom sveta kako bi stimulisale privredne aktivnosti.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.