FOTO: Nova ekonomija

Rumuni ponovo pokušavaju da uvedu porez na bakšiš

FOTO: Nova ekonomija

Rumunska vlada će u septembru uvesti novi porez na bakšiš u restoranima i hotelima, četiri godine nakon što je prvi pokušaj propao.

Prema rečima predstavnika turističke privrede, mera je predložena da bi se povećala zarada zaposlenih i poboljšala stabilnost radne snage.

Ministarstvo finansija procenjuje da bi oporezivanje bakšiša moglo da poveća fiskalne prihode u trenutku velikog fiskalnog deficita, jer vladi nedostaje novac za pokrivanje rastućih troškova na plaće i penzije.

O ideji oporezivanja bakšiša prvi put se razgovaralo početkom 2015. godine, kada je vlada usvojila hitnu uredbu kojom je primorala kompanije da registruju bakšiše na posebnom fiskalnom računu i na njih plaćaju porez od 16 odsto.

Vlada je ukinula tu meru nekoliko nedelja kasnije jer rumunska poreska uprava, za koju se smatra da je nepouzdana i korumpirana, nije bila u stanju da obezbedi pristojnu kontrolu prihoda.

Međutim, turistička industrija podržava ideju o oporezivanju bakšiša jer će se tako povećati dobrovoljno poštovanje i plaćanje bakšiša karticama.

„U ovom trenutku, napojnica koju platite karticom smatra se prihodima od zarade. To znači da se oporezuje gotovo 60 posto. Danas industrija želi regulaciju napojnica, što znači da će za napojnicu od 100 rumunskih leva porez biti 10 posto. To znači da će 10 procenata otići u državu, a 90 procenata ostati  zaposlenima ", kaže Daniel Mischie, generalni direktor lanca restorana.

PROČITAJTE JOŠ: RUMUNSKI DRŽAVNI SLUŽBENICI TROŠE VAUČERE NA SKUPE HOTELE

 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara