FOTO: Crno more Pixabay

Rumunski državni službenici troše vaučere na skupe hotele

FOTO: Crno more Pixabay

Odluka rumunskih vlasti da iz budžeta, u vidu vaučera za odmor, dodeli bonus svim državnim službenicima čini se da stvara nove obrasce ponašanja, budući da  službenici vaučere tretiraju kao laki novac i troše ga na skupi smeštaj i turističke atrakcije, piše Business review.

Svaki državni službenik dobija vaučer od 300 evra koji se može potrošiti samo u Rumuniji.  Vaučere obično troše na kratke, ali skupe vikend odmore (2-3 noćenja) ili na produženi al inkluziv odmor (4-5 noćenja).

Prvi zvanični podaci otkrivaju da je ove godine isplaćeno 190.000 noćenja ovim vaučerima, što je za 269 odsto više u poređenju s istim periodom 2018. godine, prenosi Travelminit.ro, platforma za rezervaciju hotela.


Ali ovi podaci takođe otkrivaju da državnim službenicima nedostaje svest da su vaučeri u osnovi bonusi plaćeni iz javnog novca i radije ih troše na skupocene turističke atrakcije u Rumuniji, poput obale mora.

„Rumunski državni službenici trebalo bi da vaučere smatraju svojim sopstvenim novcem, a ne nečim što im država daje besplatno. OK, to je lak novac, ali nemojte ih trošiti na 2-3 dana letnjih praznika. Gotovo svi ih koriste u augustu, kada je smeštaj najskuplji. Mogu ih koristiti u proleće ili jesen za bolji odmor na selu ili u planinama u udaljenijem letovalištu ", rekao je Dan Anghelescu, turistički stručnjak.

Turistički vaučeri mogu se koristiti u bilo kojem smeštajnom objektu koji je sertifikovan od Ministarstva turizma i na bilo kojem odredištu u Rumuniji.

I turisti i hotelijeri priznaju da vaučeri za odmor podržavaju rumunsku turističku industriju. 

 

PROČITAJTE JOŠ: RUMUNSKOM TURIZMU NI DRAKULA NE POMAŽE
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara