Rusi glasali za promenu Ustava koja omogućava Putinu još dva mandata

Foto: Pixabay

Rusi su izglasali usvajanje ustavnih promena koje će Vladimiru Putinu omogućiti da se kandiduje za predsednika još dva puta nakon njegovog trenutnog mandata koji se završava 2024. godine, što će produžiti njegovu mogućnost ostajanja na vlasti do 2036. godine, javlja Politico.

Prema zvaničnim preliminarnim rezultatima objavljenim u četvrtak ujutru, oko 78 odsto je glasalo za izmene, nasuprot 21 odsto protiv. Izlaznost je bila oko 65 odsto.

Ova izmena dozvoliće Putinu da se kandiduje za još dva šestogodišnja, uzastopna mandata nakon što se njegov sadašnji mandat završi 2024. 

Putin vodi Rusiju već dve decenije, bilo to kao predsednik ili premijer.

Putin je rekao da tek treba da odluči da li će se ponovo kandidovati. Ako se kandiduje na sledećim izborima, mogao bi da bude na vlasti duže od bilo kog vladara do sada.

Ishod izbora bio je očekivan, s obzirom da su kopije novog ruskog ustava prodavane u knjižarama nekoliko dana pre nego što su rezultati bili objavljeni.

Glasanje je održano tokom pandemije korona virusa, pa su tako neka biračka mesta bila postavljena u parkovima i na drugim lokacijama na otvorenom. 

Bilo je izveštaja o široko rasprostranjenim nepravilnostima, uključujući nedosledne rezultate, a na birače je vršen pritisak da izađu na birališta kako bi povećali izlaznost.

Glasanje je prvobitno bilo zakazano za april, ali je odloženo zbog pandemije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara