Rusi zavrću slavinu: Kad krene Turski tok

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine bi mogao da padne na 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje, pošto Turski tok i Severni tok 2 budu pušteni u rad.

"Ne kažemo da ćemo potpuno obustaviti tranzit preko Ukrajine, pošto imamo obaveze prema susednim evropskim zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Naravno da će se snabdevanje tih evropskih zemalja nastaviti preko Ukrajine", izjavio je direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler u intervjuu za ruski "Kanal jedan", a prenosi agencija Tass.

"Međutim, količina tranzita će biti znatno manja i verovatno će iznositi deset do petnaest milijardi kubnih metara godišnje", dodao je.

Navodi i da će ugovor s Ukrajinom o isporukama gasa morati da bude revidiran u budućnosti.

Gasprom je u maju 2017. godine počeo izgradnju podvodnog dela gasovoda Turski tok, koji će preko Crnog mora dopremati gas do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom.

Planirano je da ima dva kraka, od kojih će prvi snabdevati gasom tursko tržište, a drugi zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Svaki krak će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i trebalo bi da krajem 2019. godine počnu sa isporukama gasa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara