Rusija i Venecuela pokušavaju da prevaziđu niske cene nafte

Predsednici Venecuele i Rusije Nikolas Maduro i Vladimir Putin razgovaraće o tome šta se može učiniti za stabilizaciju tržišta nafte i cene tog energenta.

Maduro je to rekao uoči početka razgovora sa Putinom u Pekingu, gde je prisustvovao vojnoj paradi kojom je obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom, prenosi Frans pres.

"Razgovaraćemo o tome šta je moguće učiniti za stabilizaciju naftnog tržišta i cena, kao i o tome šta bi nam omogućilo da prevaziđemo aktuelne uslove. Imamo neke ne tako loše ideje povodom tog pitanja", naveo je venecuelanski predsednik. 

Kako ocenjuje britanska agencija, privrede Rusije i Venecuele u velikoj meri zavise od prihoda dobijenih prodajom nafte, a čije su cene gotovo prepolovljene od prošle godine zbog prekomernih globalnih zaliha. 

Cena nafte trenutno je ispod 50 dolara za barel, a za godinu dana izgubila je 60 odsto vrednosti. 

Postoji struja u svetu koja smatra da su se SAD i OPEK urotili protiv Rusije namerno obarajući cenu nafte svojim odlukama da ne smanjuju proizvodnju u situaciji kada je opala tražnja i cena se strmoglavila. 

SAD, prema poslednjim izveštajima, trenutno ima rezerve nafte najveće u poslednjih osam decenija. 

Istovremeno, cenu nafte podrivaju i loši ekonomski rezultati iz Kine, kao i turbulencije na svetskim berzama, pre svega kineskim.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara