FOTO: Wikimedia

Rusija isporučila Siriji sistem S-300

FOTO: Wikimedia

Rusija je navodno isporučila vojsci Sirije unapređeniju verziju svog odbrambenog sistema S-300.

Ruski list "Izvestija" je danas objavio da sistem "S-300PM-2" ima usavršeniji radar i komunikacije.

Ruska vojska ga koristi od 2010. godine. Tri baterije tog sistema su isporučene Siriji, navodi se u izveštaju koji se poziva na zvaničnika Ministarstva odbrane u Moskvi. Izraelski mediji komentarišu da je to prvi put da je Rusija predala unapređeniju verziju sistema S-300 nekoj stranoj vojsci, ako je izveštaj tačan. Novi sistem je dodatak manje unapređenim baterijama S-300 koje je Moskva isporučila početkom oktobra. 

Izrael je izveo stotine napada u Siriji na snage Irana i proiranskog libanskog Hezbolaha, ali izveštaja o izraelskim napadima nema otkako je sirijska protiv-avionska odbrana greškom septembra oborila ruski avion tokom izraelskog napada. To je pogoršalo odnose Izraela i Rusije, a Moskva je najavila opremanje Damska sistemom S-300. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 9. oktobra izjavio da je potpredsedniku Vlade Rusije Maksimu Akimovu rekao tokom razgovora u Jerusalimu da, uprkos isporučivanju sistema S-300, Izrael mora nastaviti da gađa neprijateljske mete u Siriji. Izrael je i ranije goviro da mora da spreči napore Irana da se vojno učvrsti u susednoj Siriji i naoružava Hezbolah.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara