Rusija odložila obavezu instalaliranja ruskog softvera na uređaje

Foto: Pixabay

Rusija je odložila primenu kontroverznog zakona koji bi dozvolio samo prodaju elektronike koja na sebi ima aplikacije domaćih proizvođača ua šest meseci, prenosi portal Telecompaper.

Prethodno je bilo predviđeno da svi pametni telefoni, računari i pametni televizori na sebi imaju programe i operativne sisteme ruskih firmi od 1. jula, kao vid podrške domaćem IT sektoru.

Predviđena je bila i obavezna upotreba domaćih pretraživača, antivirusnih softvera i aplikacijama za platne usluge.

Novinska agencija Tass javlja da je razlog za odlaganje mera to što bi njihovo sprovođenje u ovako kratkom roku bilo nemoguće. Obaveza pre-instaliranih programa u Rusiji će stupiti na snagu 1. januara.

Zakon je prošlog novembra odobren u donjem domu ruskog Parlamenta, a predsednik Putin ga je potpisao mesec dana kasnije.

Rojters je ranije javio da su se neki prodavci elektronskih uređaja usprotivili zakonu, rekavši da se sa njima niko nije konsultovao.

Ruskim tržištem mobilnih telefona dominiraju strane kompanije, uključujući američki Apple, južnokorejski Samsung i kineski Huawei. Prema zakonu, spisak ruskih aplikacija koje će biti instalirane pre prodaje uređaja napraviće Vlada.

Rusija je poslednjih godina uvela oštriju regulativu interneta, kojom se propisuje brisanje nekih rezultata pretrage, ključevi za enkripciju poruka moraju biti prosleđeni bezbednosnim službama, a društvene mreže moraju čuvati podatke korisnika na serverima u Rusiji. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara