FOTO: Pixabay

Ruski milijarder tužio četiri nordijske banke zbog kršenja propisa

FOTO: Pixabay

Ruski biznismen Boris Rotenberg podneo je tužbu protiv četiri nordijske banke optužujući ih za kršenje ugovora o pružanju usluga u Finskoj.

Rotenberg, koji je, kako navodi Rojters, pod američkim sankcijama zbog ukrajinskog konflikta jer je blizak predsedniku Vladimiru Putinu, tužio je Okružnom sudu u Helsinkiju Nordea banku, Danske banku, Handelsbanken i OP banku. 

Sud i optužene banke potvrdili su da je podneta tužba ali su odbili bilo kakav dalji komentar. Rotenbergova portparolka je takođe odbila da da izjavu. 

Braća Rotenberg, Boris i Arkadij, zajedno su na "crnoj listi" SAD-a, ali Boris nije pod evropskim sankcijama jer ima i finski pasoš. Evropske banke, kako dodaje Rojters, moraju da se pridržavaju sankcija SAD-a da bi poslovale sa američkim bankama. 

"Danske banka je svesna tvrdnji gospodina Rotenberga, ali ne može da komentariše ovaj pojedinačni aktuelni slučaj zbog korporativne politike", naveo je portparol te banke u imejlu upućenom britanskoj agenciji. 

On je dodao da Danske banka, koju odnedavno potresa skandal vezan za pranje novca u njenoj estonskoj filijali, "veoma ozbiljno pristupa pitanju prevencije pranja novca i sankcijama i da ulaže značajne napore kako bi obezbedila da se svi propisi poštuju".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara