SAD će verovatno pojačati sankcije Kini zbog Hongkonga

Foto: Pexels

Sjedinjene Američke Države će verovatno uvesti sankcije Kini ako Peking sprovede zakon o nacionalnoj bezbednosti koji bi omogućio veću kontrolu nad autonomnim Hongkongom, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O’Brajan.

Nacrt zakona predstavlja preuzimanje Hongkonga, ocenio je O'Brajan za CNBC, i kao posledica toga američki državni sekretar Majk Pompeo verovatno neće moći da potvrdi da grad održava "visok stepen" autonomije.

To bi rezultiralo uvođenjem sankcija Kini prema takozvanom Hongkonškim zakonom o ljudskim pravima i demokratiji iz 2019. godine, rekao je O'Brajan.

Pompeo je predlog zvaničnog Pekinga već nazvao potencijalno "smrtonosnim udaarcem" za autonomiju Hongkonga, zbog kog bi taj grad mogao da izgubi status svetskog finansijskog centra.

"Teško je zamisliti kako bi Hongkong mogao da ostane azijski finansijski centar ako Kina preuzme vlast", rekao je O'Brajan, i dodao je da je finansijski sektor i došao u Hongkong zbog vladavine zakona koja je štitila slobodno tržište i kapitalistički sistem.

"Ako sve te stvari nestanu, nisam siguran kako finansijska zajednica može tamo da ostan ... Neće ostati u Hongkongu kojim dominira Narodna Republika Kina i njena komunistička partija", rekao je.

Kinseski zakon je usvojen tokom godišnje sednice tamošnjeg parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa. Sednica je kasnila mesecima zbog pandemije koronavirusa.

Hongkong se prethodno suočio sa višemesečnim nasilnim antivladinim protestima pre nego što je pandemija zatvorila Kinu.

Hongkongom se upravljano po principu "jedna zemlja, dva sistema" od kada je bivša britanska kolonija vraćena pod kinesko okrilje 1997. godine Taj sistem za sada daje Hong Kongu visok stepen autonomije i veći stepen slobode za poseban administrativni region od ostatak Kine.

Na ulicama grada juče su održani protesti u kojima je učestvovalo hiljade gradjana, koji je policija proglasila nezakonitim, usled čega je upotrebila suzavac za razbijanje demonstracija.

Policija u Hongkongu ispalila suzavac na demonstrante

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara