SAD istražuju Harvard i Jejl zbog neprijavljenih prihoda

Foto: Pixabay

Ministarstvo obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo je istragu protiv Harvarda i Jejla, dva prestižna univerziteta, zbog sumnji da nisu prijavili sva primanja koja su dobili od drugih država, prenosi BBC.

Nadležno telo je navelo da elitne visokoškolske ustanove nisu prijavile stotine milione dolara u poklonima i komercijalnim ugovorima koje su potpisali sa mnoštvom država, uključujući i Kinu i Saudijsku Arabiju.

Prema američkom zakonu, univerziteti su dužni da prijave sve poklone i ugovore iz stranih izvora vrednije od 250 hiljada dolara.

Tamošnje Ministarstvo prosvete je saopštilo je da je samo u periodu od jula 2019. godine otkrilo oko 6,6 milijardi dolara prethodno neprijavljenih poklona iz stranih zemalja, dodavši da ta brojka nije konačna i da je ta procena možda znatno potcenjena 

Nakon toga su državni organi SAD tražili od Harvarda i Jejla da dostave imena i adrese svih stranih izvora ugovora i poklona, kao i aktivnosti koje su finansirali tim novcem u proteklih šest-sedam godina. 

Krajem prošle godine, Ministarstvo obrazovanja SAD je i od Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta Merilend tražilo da pojasne detalje o njihovim kontaktima sa Rusijom i Kinom.

"Ovo je pitanje transparentnosti. Ako fakulteti i univerziteti prihvataju strani novac i poklone, njihovi studenti, donatori i poreznici zaslužuju da znaju koliko i od koga... Na žalost, što više kopamo, sve više otkrivamo da većina njih [to ne čini]", rekla je američkadržavna sekretarka za obrazovanje Betsi Devos, prenosi BBC.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara