FOTO: Pexels

SAD možda odobre saradnju sa Huavejem već za dve nedelje?

FOTO: Pexels

Sjedinjene Američke Države možda već za dve sedmice odobre kompanijama iz SAD da prodaju svoje proizvode kineskom Huaveju (Huawei), javlja Rojters pozivajući se na visokog američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Najveći svetski proizvođač opreme za telekomunikacije Huavej je od maja ove godine na crnoj listi SAD, što znači da je američkim kompanijama zabranjeno da toj firmi prodaju robu i usluge bez prethodne dozvole Vlade.

Do sada se smatralo da će ove dozvole biti automatski odbijane, ali situacija je počela da se menja nekon sastanka predsednika SAD Donalda Trampa sa predsednikom Kine Si Đinpingom prošlog meseca. 

Tramp je tada najavio mogućnost da američke firme prodaju svoje proizvode Huaveju, a nedavno je i državni sekretar trgovine Vilbur Ros rekao da će dozvole biti izdate u slučajevima kada ne postoji pretnja po nacionalnu bezbednost.

PROČITAJTE JOŠ:

Prihod Huaveja 30 milijardi manji zbog sankcija SAD

Potiskivanje Huaveja vraća se kao bumerang SAD-u

Kako navodi Rojters, do ove promene doveli su uspešno lobiranje industrije čipova i politički pritisak Kine. Dva američka proizvođača čipova potvrdili su za Rojters da će se prijaviti za dozvole da prodaju Huaveju.

Huavej je u 2018. godini potrošio 70 milijardi američkih dolara na kupovinu komponenti, od čega je 11 milijardi otišlo američkim kompanijama kao što su Intel, Qualcomm i Micron Technolgy.

Kako je pisao Blumberg, ove firme imaju dosta da izgube zbog sankcija, kao i Nvidia, AMD, Broadcom i Xilinx.

Osnivač i generalni direktor kineskog tehnološkog giganta Huavej, Ren Žengfej, izjavio je u junu da će ta kompanija prihodovati oko 30 milijardi američkih dolara manje u naredne dve godine zbog američkih sankcija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara