SAD odbijaju rad na zajedničkoj vakcini zbog sukoba sa SZO

Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države saopštile su da se neće pridružiti međunarodnoj koaliciji za pronalaženje i distribuciju vakcine protiv koronavirusa širom sveta, zato što je u pitanju inicijativa koju predvodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Forbes.

SZO je prošle nedelje saopštila da planira da sarađuje sa proizvođačima vakcina kako bi zemljama širom sveta obezbedila jednak pristup sigurnim i efikasnim vakcinama, nakon što dobiju dozvolu i odobrenje, kao i da će 172 zemlje potencijalno učestvovati u ovom planu.

Koalicija ima za cilj da do kraja 2021. godine od nekoliko proizvođača vakcina kupi 2 milijarde doza i distribuira ih širom sveta.

Evropska komisija je potvrdila da će donirati 400 miliona evra, a SZO je rekla da se i Nemačka pridružila dogovoru.

Vašington, međutim, ne žele da učestvuju u ovoj globalnoj akciji.

"SAD će nastaviti da sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali pobedu nad ovim virusom, ali multilateralne organizacije na koje utiče korumpirana Svetska zdravstvena organizacija i Kina nas neće sputavati", rekao je Džad Dir, portparol Bele kuće.

Sukob između američkog predsednika i SZO traje od decembra prošle godine i pojave korona virusa, pošto Donald Tramp smatra da SZO nije adekvatno reagovala na pandemiju.

On tvrdi i da je SZO prikrivala informacije o virusu zbog pritiska Kine, pa je ovu organizaciju nazavao "kineskom marionetom".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara