Foto: Pixabay

SAD planiraju da finansijski pomažu evropske rivale Huaveija

Foto: Pixabay
Sjedinjene Američke Države razmatraju kreditiranje konkurencije kineskog Huaveija (Huawei) kako bi evropske kompanije mogle da pariraju izdašnim uslovima plaćanja koji taj tehnološki gigant nudi svojim mušterijama.

Fajnenšl tajms (Financial Times) navodi da bi taj vid finansiranja bio usmeren na kompanije poput Nokije i Eriksona i da bi bio samo deo napora koji američka administracija preduzima protiv Huaveija, u trci za postizanje dominantnog položaja na tržištu telekomnikacionih usluga poslednje generacije.

Prema ranijim medijskim navodima, Huavei je u mogućnosti da ponudi veoma duge rokove otplate svojim partnerima zbog milijardi koje kineske državne banke nude tehnološkoj firmi putem kreditnih linija.

Neimenovani zvaničnik SAD rekao je da je američko prepuštanje tehnološke nadmoći izazov za nacionalnu bezbednost, kao i da „skoro svako ministarstvo i [državna] agencija trenutno očajnički traže načine kako da se vrate u ovu igru".

Prema njegovim rečima, ako se to ne desei, Huavei bi uskoro mogao da postane jedina opcija za bilo koju državu koja planira uvođenje 5G mreže. 

Drugi izvori Fajnenšel tajmsa navode da pojedini delovi administracije u Vašingtonu umesto podrške evropskim kompanijama zagovaraju kreiranje domaćih rivala Huaveiju, zbog čega su održali konsultacije sa najvećim američkim proizvođačima telekomunikacijone opremu, kao što su Orakl (Oracle) i Cisko (Cisco), i kako bi „pogurali" njihov ulazak na tržište radio prenosa.

Obe kompanije su navodno odbacile takve predloge, upozorivši da bi razvoj sopstvenih sistema za te namene bilo preskup i dugotrajni proces.

Poslednje analize ukazuju da Huavei ima oko 28% udela u svetskom tržištu telekomunikacione opreme i najveći je pojedinačni globalni proizvođač tih tehnologija.

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je kompaniju Huavej na crnu listu zbog navodne pretnje po državnu bezbednost.

Sjedinjene Američke Države, između ostalog, optužuju Huavej za zaobilaženje američkih sankcija protiv Irana i pružanje „zabranjenih usluga" toj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara