Donald Tramp @WhiteHouse

SAD žele da uvedu nove carine na robu iz EU vrednu 11,2 milijarde dolara

Donald Tramp @WhiteHouse
SAD žele da uvedu nove carine na robu iz EU vrednu 11,2 milijarde dolara, od aviona do Gauda sira i maslinki, da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Erbas.

Iako visina carina nije velika u poređenju na stotine milijardi dolara carina koje SAD i Kina uvode u njihovom trgovinskom ratu, ta namera nagoveštava prekid trgovinskih pregovora sa Evropskom unijom u trenutku kada privredna aktivnost već naglo usporava.

SAD i EU pregovaraju od prošle godine oko toga kako da izbegnu uvodjenje carina koje je predsednik SAD Donald Tramp želeo da nametne da bi smanjio trgovinski deficit sa zemljama kao što je Nemačka. Stručnjaci upozoravaju da carine vode do viših potrošačkih cena u zemljama koje ih uvode i mogu negativno da utiču na ekonomski rast.

PROČITAJTE JOŠ:

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika kasno sinoć je objavila spisak proizvoda iz EU na koje bi bile uvedene carine u očekivanju odluke Svetske trgovinske organizacije ovog leta.

SAD su se 2004. žalile Svetskoj trgovinsoj organizaciji da EU pruža nefer podršku evropskom proizvođaču aviona Erbasu. STO je u maju presudila da EU jeste dala neke ilegalne subvencije Erbasu što je naškodilo američkom proizvodjaču aviona Boingu.

SAD očekuju da će im STO ovog leta odobriti da preduzmu kontramere da nadoknade subvencije EU.

"EU je iskorišćavala SAD oko trgovine mnogo godina, uskoro će prestati", napisao je Tramp danas na Tviteru. 

Ovaj potez SAD izgleda da odražava šire nezadovoljstvo oko sporog tempa trgovinskih pregovora sa EU, navodi agencija AP.

EU je odgovorila danas da je američki poziv za nove carine zasnovan na američkoj proceni, a ne na nečemu što im je Svetska trgovinska organizacija dodelila.  EU je takođe saopštila da sprema sopstvene uzvratne mere zasnovane na odvojenom slučaju pred STO u kome je pronađeno da je američki Boing dobio ilegalnu podršku od američke države Vašington.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.