Sajberkriminal "odnese" 600 milijardi dolara godišnje

Sajberkriminal "odnese" 600 milijardi dolara godišnje širom sveta, a cifra je u porastu zbog sve većih sposobnosti hakera i uspona kriptovaluta, navodi se u danas objavljenoj studiji.

"Digitalizacija je malo po malo promenila sve aspekte naših života, posebno shvatanje rizika i kriminala, budući da su kriminalne aktivnosti efkasnije, manje rizične, isplativije i lakše nego ikad", tvrdi Stiv Grobman, ekspert kompanije Mekafi (McAfee), specijalizovane za zaštitu od informatičkih napada. 

Rusija, Severna Koreja i Iran su najznačajniji izvođači napada na finansijske institucije, dok je Kina najaktivnija na polju sajberšpijunaže, stoji u studiji.

Studija koju su uradili Mekafi i Centar za strateške i međunarodne studije (Center for Strategic and International Studies, CSIS), a koji su 2014. štetu od sajberkriminala procenili na 445 milijardi dolara, pokazuje i značaj geopolitike. 

"Rusija je lider u sajberkriminalu zbog umeća hakera i zanemarivanja zapadnih zakona. Na drugom mestu je Severna Koreja, koja koristi kriptovalute za finansiranje režima, ali danas vidimo povećanje drugih centara sajberkriminala (...) poput Brazila, Indije i Vijetnama", rekao je potpredsednik CSIS Džejms Luis. 

Krađa intelektualne svojine čini, prema izveštaju, oko četvrtinu sajberkriminala u 2017, a zemlje koje su najaktivnije u pirateriji imaju svoje specijalnosti.  

Takozvani "rensomver", virus koji zaključava kompjutere i traži novac da bi ih otključao, nalazi se na listi najbrže rastućih načina napada, pre svega zahvaljujući širenju pravih internet prodavnica koje nude piratske usluge. 

Svi hakeri koriste iste alate za krađu podataka, identiteta, hakovanje banaka ili druge prestupe, koristeći pritom bitkoin ili druge kriptovalute da bi ostali anonimni. 

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je sajberkriminal u 2016. koštao SAD između 57 i 109 milijardi dolara i upozorila na zarazne efekte po ekonomiju u celini. Rusija je posebno na radaru SAD.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.