FOTO: Ministarstvo odbrane SAD

Saudijska Arabija pokušala da kidnapuje kritičara u SAD?

FOTO: Ministarstvo odbrane SAD

Agenti Saudijske Arabije pokušali su da kidnapuju mladića u SAD koji je preko društvenih mreža kritikovao vlast i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, piše američki sajt Dejli bist (Daily Beast).

Ovaj medij navodi da 27-godišnji Abdulrahman Almutairi, koji i sam potiče iz Saudijske Arabije, sada živi u Kaliforniji i ima oko 200.000 pratilaca na Instagramu i isto toliko na svom Jutjub kanalu.

Almutairi je preko društvenih mreža kritikovao bin Salmana nakon ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Hašogija, koje je počinila Saudijska Arabija 2018. godine.

Nakon toga, "nepoznati Saudijci došli su avionom zajedno sa Almutairijevim ocem kako bi Almutairija protiv njegove volje vratili u Saudijsku Arabiju”, piše Dejli bist.

Njih su u tome sprečili agenti FBI, koji su ih čekali na aerodromu u Los Anđelesu, navodi ovaj medij, pozivajući se na više izvora upućenih u incident.

Saudijska Arabija poslednjih dana ima novi problem sa imidžom nakon što su istražitelji UN objavili da veruju da je Mohamed bin Salman lično hakovao telefon vlasnika Amazona Džefa Bezosa, tako što mu je poslao zaraženi MP4 fajl preko aplikacije Vocap (WhatsApp).

Nakon što je Abdulrahman Almutairi otvoreno kritikovao saudijskog prestolonaslednika, dobio je niz pretnji smrću. 

Nakon upozorenja iz Saudijske Arabije da nije bezbedan ni u Kaliforniji, pozvao je policiju. Zahvaljujući tome FBI je bio obavešten i uspeo da spreči otmicu, navodi Dejli bist.

PROČITAJTE JOŠ:

Saudijska Arabija privlači Instagram influensere da popravi imidž

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara