Savetodavno telo nemačke vlade traži fleksibilnije radno vreme u skladu sa digitalnom erom

Savetodavno telo nemačke vlade preporučilo je Berlinu da olabavi Zakon o zapošljavanju zemlje, u skladu sa izazovima digitalne ere i da rade duže.

Grupa akademskih savetnika o ekonomskim pitanjima nemačke vlade podnela je plan za promenu zakona koja bi omogućila poslodavcima da zatraže od svojih radnika da rade po drugačijem obrascu od onoga u tradiciji osmosatnog radnog dana. Grupa navodi kao razlog prednosti koje donosi tehnološki razvoj i čini da je tradicionalno radno vreme postalo demode. 

"Fleksibilniji radni dan je veoma važan za konkurentnost nemačkih kompanija", izjavio je predsedavajući nemačkog Saveta ekonomskih eksperata Kristof Šmit nemačkom listu Velt am Sonntag. 

"Kompanije koje žele da prežive u našem novom digitalizovanom svetu moraju biti agilne i brzo okupiti svoje timove. Ideja o započinjanju radnog dana u kancelariji ujutro i njen završetak odlaskom u večernjim časovima je zastarela", nastavio je on. 

"Zakon o zaštiti radnika u Nemačkoj dokazao je svoju vrednost, ali delimično više nije pogodan za naše digitalizovano radno okruženje", rekao je Šmit. 

"Na primer, preduzećima je potrebna neka sigurnost da ne postupaju suprotno zakonu ako zaposleni obavlja konferencijski poziv u večernjim satima, a zatim čita e-poštu za doručak. To ne samo da će pomoći kompanijama, već i zaposlenima koji mogu raditi fleksibilnije s digitalnim tehnologijama", objasnio je on. 

Trenutno, Zakon o zapošljavanju u Nemačkoj navodi da zaposleni moraju raditi ne više od osam sati dnevno, ne više od 48 sati nedeljno, i sa 11-satnom pauzom između smena. 

Savetodavno telo nemačke vlade želi da ukine propise u vezi sa osmosatnim danom i smanji 11-satni odmor na devet sati, što znači da bi jedina odredba koja bi ostala bila ona koja ograničava radnu nedelju na 48 sati.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara