Savez evropskih gradova udružio se u borbi protiv Airbnb-a

Foto: Pixabay

Savez 22 evropska grada pozvao je Evropsku uniju da uspostavi stroža pravila za digitalnu platformu za kratkoročno iznajmljivanje nekretnina, Airbnb, jer veruju da zbog njih cene nekretnina rastu, zbog čega se lokalno stanovništvo nalazi u nezavidnom položaju, piše portal SEEbiz.

Predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se danas u Parizu sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margaret Vestager kako bi skrenuli pažnju na "zastareli" pravni okvir za rad digitalnih platformi namenjenih turizmu.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udeo u ovom sektoru, ljuti lokalno stanovništvo, pa lokalne vlasti pokušavaju da uravnoteže želju za prihodom od turizma i pogoršanje situacije na tržištu nekretnina.

Nekoliko gradova je već primenilo ograničenja usmerena prvenstveno na borbu protiv ilegalnog iznajmljivanja stanova.

Zvaničnici ukazuju na potrebu za zakonodavnim okvirom za čitavu EU, jer bez njega Airbnb posluje bez većeg nadzora i insistira da nudi samo uslugu povezivanja turista i iznajmljivača.

Ovakav stav kompanije dodatno je ojačan prošlogodišnjom presudom Suda EU, prema kojoj Airbnb-u u Francuskoj nije potrebna dozvola za rad sa agentima za nekretnine. 

Airbnb, kao posrednik  pruža "uslugu informacione prirode", presudio je evropski sud.

"Vreme je za novi evropski regulatorni pristup, koji prvenstveno služi opštem interesu", rekla je danas gradonačelnica Pariza En Hidalgo.

Alijansa 22 grada predviđa inovacije povezane sa digitalnim platformama za odmor prema Zakonu o digitalnim uslugama, koji se priprema u odeljenju koje vodi Vestager.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Stoic

    A lepi su evri koje turisti ostavljaju a? U ostalom sta problem, airbnb zaista nudi platformu za povezivanje. Ne moze i jare i pare.