FOTO: Youtube screenshot

Dve Koreje već postigle dogovor o zajedničkom učestvovanju na OI 2020.

Severna i Južna Koreja žele zajedničku organizaciju Olimpijskih igara 2032.

FOTO: Youtube screenshot

Severna i Južna Koreja su postigle sporazum o zajedničkoj kandidaturi o organizaciji Olimpijskih igara 2032. godine, saopšteno je posle susreta južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i severnokorejskog lidera Kim Džon Una u Pjongjangu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, dve zemlje, koje su na Korejskom polustrvu razdvojene posle ratnih sukoba od 1950. do 1953. godine, odlučile su da nakon višedecenijskih tenzija stupe u period mira, a jedan od koraka ka tome je i organizacija najvećeg sportskog takmičenja. 

Severna i Južna Koreja su istakle i da će u budućnosti zajednički učestvovati na međunarodnim sportskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. 

Ideju o zajedničkoj kandidaturi pokrenuo je prošle nedelje ministar sporta Južne Koreje Do Džong Hvan, a ona je očigledno prihvaćena i od lidera dve zemlje. 

Severna i Južna Koreja su ove godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu postigle dogovor o slanju jedinstvenog ženskog hokejaškog tima, a sportisti dve zemlje zajedno su prodefilovali tokom ceremonije otvaranja ZOI noseći zastavu ujedinjene Koreje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara