Severna Irska: Nova pandemijska ograničenja, ali se pabovi ipak otvaraju

Foto: Pixabay

Sa ciljem da se izbegne strogo ograničenje kretanja, Severna Irska je zabranila domaćinstvima da prave okupljanja u zatvorenom prostoru, dok se u isto vreme širom Velike Britnije povećava broj slučajeva koronavirusa, prenosi Independent.

"Ovo su ograničena ograničenja za koja se nadam da preduzimanjem mera u ovoj ranoj fazi znači da možemo sprečiti potrebu za drakonskim merama", izjavila je premijerka Severne Irske, Arlen Foster.

Prema njenoj najavi, juče od 18 sati, ograničenja kretanja koja su se ranije odnosila samo na područja sa većom stopom zaraze, sada su proširena širom zemlje. 

Nove mere podrazumevaju da ne sme biti mešanja domaćinstava u privatnim stanovima, osim ako je u pitanju briga o deci i posete lekara.

Tako se na primer u privatnim baštama, ne može okupiti više od šest ljudi iz najviše dva domaćinstva, a u to ograničenje nisu uključena deca do 12 godina.

Ona je upozorila i da se preduzete mere direktno odnose na kućne zabave u studentskom okrugu Holiland na jugu Belfasta i na okupljanja ljubitelja sporta iz Gelskog atletskog saveza.

Ranije su ograničenja kretanja važila samo u određenim područjima, u većem delu Belfasta, Belimenu i Ko Antrimu.

Severna Irska je juče zabeležila oko 400 novih slučajeva korona virusa, a tokom vikenda još dva smrtna slučaja.

Ipak, i pored novih ograničenja, pabovi koji služe hranu mogu da rade od danas, a ranije su zatvoreni zbog rasplamsavanja pandemije.

Strožije propise o mešanju domaćinstava od Severne Irske imao je Vels, koji je u utorak uveo zabranu kretanja u trajanju od 18 sati.

U Škotskoj se razmatra zatvaranje pabova, restorana, mesta za zabavu, igrališta i obustava crkvenih službi.

BRITANSKA EKONOMIJA U OVOM KVARTALU MANJA ZA TREĆINU AKO PANDEMIJA POTRAJE

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara