Severna Makedonija uvela olakšice za klijente banaka

Foto: Pixabay

Vlada i centralna banka Severne Makedonije uvele su mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa koja se tiču finansijskih kompanija i kompanija za lizing, zbog kojih će pojedinci plaćati svoje mesečne rate redukovane za najmanje 70 odsto, a bez naknada, troškova, provizija ili kamata od 1. aprila do 30. juna 2020. godine, navodi se u analizi advokatske kancelarije Karanović and Partners.

Mere važe za sve ugovore potpisane sa finansijskim institucijama pre 31. marta 2020. godine, a preostala dugovanja će se ili odložiti ili proporcionalno uključiti u mesečne rate koje dospevaju nakon tog roka.

Dodatno, rok za plaćanje mesečnih rata produžava se za najmanje 90 dana, a uslovi postojećih sporazuma mogu se između 1. aprila i 30. juna 2020. godine menjati samo u korist klijenata.

Pojedinci imaju pravo da odbiju izmenjene uslove u roku od deset dana nakon što ih finansijske institucije obaveste o ponudi, a u suprotnom će se smatrati da je sporazum prihvaćen.

Kada je reč o pravnim licima, ona mogu na sopstveni zahtev izmeniti uslove, ukoliko je takav zahtev podnesen do 30. juna 2020. godine.

Pravna lica takođe moraju izričito prihvatiti navedenu ponudu u roku od deset dana da bi ona bila validna, a finansijske kompanije imaju 15 dana da prilagode svoje internet prezentacije i objave u skladu sa usvojenom uredbom.

Finansijskim institucijama koje ne budu postupale u skladu sa ovim merama Ministarstvo finansija Severne Makedonije može oduzeti licencu za rad. 

Najveći broj banaka u Severnoj Makedoniji je već ponudio nove uslove svojim klijentima, a one koje to nisu učinile će to učiniti u predstojećim danima, međutim, skoro svaka banka predložila je izmene ugovora samo fizičkim lica, dok je ostavila mogućnost da se o izmenji uslova dogovori sa firmama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara