Sevilja će koristiti pomorandže kao izvor električne energije

Foto: Pixabay

Sevilja, grad na jugu Španije, započela je pilot-projekat kojim će metan prikupljen pri fermentaciji pomorandži koristiti za proizvodnju čiste energije, piše britanski Gardijan.

Pilot-projekat koji je lansirala lokalna vodovodna kompanija Emasesa predviđa da se 35 tona ovog voća iskoristi za dobijanje čiste energije potrebne za rad jednog od gradskih postrojenja za prečišćavanje vode.

Sevilja godinama ima problem s pomorandžama koje otpadaju s brojnih gradskih stabala, čijim odnošenjem se trenutno bavi oko 200 ljudi u nadležnim službama.

Pomorandže će se koristiti u već postojećem postrojenju za proizvodnju električne energije iz organskih materija, a gasovi prikupljeni pri njihovoj fermentaciji koristiće se kao pogonsko gorivo za generatore.

"Nadamo se da ćemo uskoro biti u stanju da iskoristimo sve gradske pomorandže", izjavio je Beninjo Lopez, šef odeljenja za zaštitu životne sredine u kompaniji Emasesa. Prema njegovoj proceni, da bi to postigli, potrebno je da grad investira oko 250.000 evra u ovaj projekat.

Kako je Lopez dalje objasnio, fruktoza iz pomorandži sastoji od vrlo kratkih lanaca ugljenika čije su energetske performanse tokom procesa fermentacije veoma visoke i dodao da su pomorandže problem za grad, a da će na ovaj način uspeti da stvore dodatnu vrednost od otpada ovog voća.

U ovom trenutku je primarni cilj da se energija dobijena iz pomorandži iskoristi za pokretanje sistema za prečišćavanje vode, dok je konačni plan da se višak električne energije vrati u mrežu.

Članovi tima koji stoje iza ovog projekta tvrde da je njegov potencijal ogroman, s obzirom na izuzetno velike količine voća koje bi inače dospelo na deponiju ili bi se koristilo kao đubrivo.

Navode da su ispitivanja pokazala da će od 1.000 kilograma pomorandži biti proizvedeno 50 kilovat-časova, što je dovoljno da se električnom energijom dnevno snabdeva pet domova.

Takođe računaju da bi, u slučaju da se kao izvor iskoriste sve dostupne pomorandže u Sevilji, a dobijena električna energija vrati u mrežu, moglo da se snabde čak 73.000 domaćinstava.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara