Skoro trećina Iraca na birou usled korona krize

Foto: Pexels

Stopa nezaposlenosti za april u Irskoj dostigla je na novi rekordni nivo od 28,2 odsto, a u istom mesecu je više od 50 odsto mladih bilo bez posla, pokazuju poslednji podaci irskog Državnog zavoda za statistiku koje prenosi tamošnji nacionalni medijski servis RTE.

Vlada u Dablinu je očekivala da će nezaposlenost do aprila dostići vrhunac od 22 odsto, što bi bilo osetno iznad prethodnog istorijskog maksimuma od 17,3 odsto nezaposlenih zabeleženih 1985. godine.

Zdravstvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa je teško pogodila ostrvsku naciju, a stopa nezaposlenosti, koja je prilagođena da uračunava efekte COVID-19, se skoro udvostručila sa 15,5 odsto nezaposlenih registrovanih u martu.

Skok je dokumentovan nakon što je broj ljudi koji su dobijaju novčanu socijalnu pomoć povećao na oko 602 hiljade, koji su dodati na desezonirani i uobičajeni broj od približno 217 hiljada nezaposlenih.

COVID-19 prilagođena stopa nezaposlenosti ne uključuje 427.400 radnika kojima država subvencioniše platu, odnosno kojima je u martu obezbedila 70 odsto zarade do maksimalnih 410 evra nedeljno za predstojeće tromesečje.

Broj kompanija-primalaca subvencija takođe se gotovo udvostručio od sredine aprila, obzirom da vlada ohrabruje firme da zapošljavaju tokom krize. 

Sada se postavlja pitanje kolika bi stopa nezaposlenosti bila da Vlada Irske nije sprovela ekonomske mere, a premijer te zemlje Leo Varadkar je rekao da će dotacije preduzećima verovatno morati da se produže i iza sredine juna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara