Foto: Pixabay

Slovačka destinacija za novu Folksvagenovu fabriku?

Foto: Pixabay
Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) razmatra da svoju novu fabriku u kojoj će proizvoditi Pasate nove generecije i modele Škode Superb otvori u Slovačkoj umesto u Turskoj, prenosi portal Automotive njuz Jurop (Automotive News Europe). 

Izvori iz Folksvagena navode da će uprava automobilskog giganta do kraja ove nedelje doneti odluku da li će nastaviti sa prvobitnim planovima za izgradnju fabrike u Manisi, četrdesetak kilometara od Izmira, obustavljenim nakon što je Ankara započela vojnu ofanzivu na sever Sirije.

VW je pauzirao izgradnju fabrike vredne više od jedne milijarde evra, i koja je trebala da ima maksimalni godišnji proizvodni kapacitet od 300.000 vozila, zbog negativne korporativne reputacije koju bi zadobio u slučaju da realizuje investiciju tokom anti-Kurdskih operacija koje su kritikovali i Brisel i Vašington.

Folsvagen već ima veliku fabriku u blizini Bratislave, gde proizvodi druge modele automobila, a mediji nagađaju da bi obustavljanje jednog dela proizvodnje oslobodio kapacitete za novu liniju. Folksvagen je prema istim navodima već prebacio deo proizvodnje Škoda Karoka u fabriku nadomak glavnog grada Slovačke.

Slovačka je država sa najvećim brojem proizvedenih automobila po glavi stanovnika.

Kompanija je planirala da otvori novu fabriku do jeseni 2022. godine, kada bi trebala da prestane sa proizvodnjom Pasata u nemačkom gradu Emdenu, čije će se fabrike posvetiti izradi električnih automobila.

Treba napomenuti i da su zvaničnici Folksvagena saopštili da ne razmatraju alternativne lokacije za novu fabriku, da su planovi za izgradnju samo odloženi, te da će svoju konačnu odluku zasnivati na daljem razvoju situacije na terenu.

Vest da je Folksvagen obustavio planove za izgradnju fabrike u Turskoj podgrejala je nade država u regionu da bi upravo one mogle da budu domaćini za VW. 

Srbija, Rumunija, Bugarska i Hrvatska su najavile da će u tom slučaju ponuditi stotine miliona u subvencijama. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastankom sa ministrom privrede Nemačke Peterom Altmajerom da Srbija nema prednost članstva u EU koje imaju Bugarska i Rumunija, ali da te države „ne mogu da ponude subvencije koje mi možemo".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara