Slovenački poljoprivrednici svoje proizvode prodaju i putem aplikacije

Foto: Pixabay

Slovenačka informatička Dominatus napravila je onlajn platformu-aplikaciju za prodaju poljoprivrednih proizvoda, piše slovenački list Delo.

Ova ljubljanska firma odlučila se na takav korak jer mnoga poljoprivredna gazdinstva u centralnoj Sloveniji ne mogu na pijace zbog mera protiv širenja koronavirusa.

Na platformi Go2Farms lokalni poljoprivredni proizvođači i gazdinstva koji nemaju svoj veb-sajt mogu besplatno predstaviti svoju ponudu.

Povrtari u strahu da će im ceo rod propasti zbog vanrednog stanja
Evropski poljoprivrednici trpe štetu zbog pandemije koronavirusa

"Pružaoci usluga mogu besplatno da se registruju i prijave trenutnu ponudu na platformi, dok kupci sa samo nekoliko klikova mogu na karti pronaći gazdinstvo u svojoj blizini, ponudu hrane i podatke za kontakt", kaže idejni autor projekta Jure Adlešič, koji namerava da platformu razvija i nakon krize zbog koronavirusa.

Adlešič kaže da platforma predstavlja podršku slovenačkim poljoprivrednicima, kao i celokupnoj slovenačko privredi, jer koristi ima i prerađivačka industrija. On smatra da Go2Farms potrošačima omogućava pristup hrani koja je zdravija od uvezene i ukusnija, koja je ekološki prihvatljivija, donosi veću samodovoljnost, a potrošaču omogućava da skloni iz gužve u tržnim centrima.

"To ostavlja više novca kod kuće, a istovremeno postajemo više samodovoljni, što je situacija u kojoj se sada nalazimo", rekao je Adlešič i dodao da ne treba zaboraviti ni pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Trenutno se na platformu prijavilo više od 100 poljoprivrednika. Suvlasnik Dominatusa Uroš Okorn nije očekivao toliki odziv.

"Ovo je ludo, jer moramo da proverimo svako gazdinstvo. Tokom pola dana, u ponedeljak smo dobili 600 lajkova... Izgleda da ljudi ostaju kod kuće", rekao je Okorn.

Poljoprivrednici širom Evrope upozoravaju da će im rod propasti, uglavnom zbog zatvaranja tržnica i pijaca, ali i zbog ograničenja kretanja koji je usled epidemije koronavirusa na snazi u velikom broju država.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara