Slovenački regulator produžio zaplenu akcija Merkatora

Foto: Pixabay

Javna agencija Slovenije za zaštitu tržišne konkurencije (AVK) je produžila meru zaplene deonica u trgovačkom lancu Merkator, čiji je vlasnik bila hrvatska kompanija Agrokor. Kako se navodi, mera je produžena kako bi se osigurala naplata kazne od 53,9 miliona evra, koja je izrečena u septembru, preneo je portal Index.hr.

Agencija je donela rešenje o produženju mere zaplene 69,57 odsto deonica Merkatora kako bi osigurala izvršenje na osnovu odluke o prekršaju, potvrdili su njeni predstavnici, a preneli slovenački mediji.

Kazna je izrečena zbog toga što Agrokor, kako je obrazloženo, svojevremeno nije obavestio nadležne organe o tome da je postao vlasnik fabrike za flaširanu vodu Costella d.o.o. koju je kupio još 2016. godine.

Predstavnici Fortenova grupe, pravne naslednice Agrokora koja očekuje prenos akcija Merkatora u svoje vlasništvo, krajem godine su se protivili odluci slovenačkih organa, pravdajući se da je u to vreme odluke u Agrokoru donosio tadašnji vlasnik preduzeća Ivica Todorić.

Mediji prenose da je odluka bila očekivana, jer je slovenački ustavni sud nedavno odbacio žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani.

Taj sud presudio je da je ranija odluka slovenačkog regulatora za tržišnu konkurenciju o zapleni deonica Merkatora kao sredstvu naplate kazne bila zakonita.

Prva takva odluka izrečena je krajem decembra prošle godine. 

U slovenačkom regulatoru ne navode detalje svoje odluke, ali mediji podsećaju da se ona zakonski može još jednom produžiti za najviše za šest meseci.

Krajem juna 2014. godine, hrvatski Agrokor kupio je slovenački Merkator, ali se suočio sa finansijskim problemima početkom 2017.

Agrokor je postao Fortenova prošlog aprila, dve godine nakon što je stavljen pod državnu upravu i nakon što je spašen 2018. godine sporazumom sa međunarodnim kreditorima.

Glavni akcionari Fortenove su ruske banke Sberbank i VTB, kao i nekoliko američkih investicionih fondova.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara