Foto: Pixabay

Slovenija na 31. mestu po privlačenju talenata, region još lošiji

Foto: Pixabay
Slovenija se nalazi na 31. mestu po stvaranju, privlačenji i zadržavanju visokokvalifikovanih radnika i najbolje je pozicionirana država u regionu po zbiru tih kriterijuma, rezultati su istraživanja koje je sproveo institut za razvoj poslovnog upravljanja iz Lozane (IMD).

Ta institucija je u svom godišnjem izveštaju o talentima navela da je Slovenija dobila visoke ocene u državnim rashodima namenjenim unapređenju ljduskih resursa i odnosu brojnosti nastavnika po broju srednjoškolaca. 

Lošije ocene ta bivša jugoslovenska republika zadobila je u privlačenju stručnjaka iz inostranstva, menadžera sa međunarodnim iskustvom i mobilnosti studenata.

U istraživanje je bilo uključeno 63 države koje su bile ocenjivane u tri oblasti: investicijama i razvoju, putem koje se mere resursi koji se ulažu u stvarnje ljudskog kapitala, koliko je ta pojedinačna ekonomija primamljiva za lokalne i inostrane talente, kao i kvalitete, znanje i veštine građana te države.

Od država u regionu koje su obuhvaćene istraživanjem, od Slovenije su lošije plasirane Mađarska (na 45. mestu), Bugarska (52. mesto) Hrvatska (53. mesto). Najlošije plasirane države u centralnoj i istočnoj evropi su Rumunija i Slovačka. Srbija nije učestvovala u ovogodišnjem rangiranju država.

Švajcarska je ostala na vrhu liste država koje uspešno stvaraju, privlače ili zadržavaju nadarene osobe. Za njom slede Danska, Švedska Austrija i Luksemburg. Nemačka je na jedanaestom mestu, dok su Sjedinjene Američke Države jedno mesto niže.

„Zajednički imenitelj većine uspešnih ekonomija jeste naglašavanje dugoročnog razvoja talenata usredsređivanjem na Investicije i razvoj. Međutim, takvi napori prevazilaze čisto akademske aspekte [razvoja ljudskih resursa] i obuhvata efikasnu primenu programa stažiranja i obuke zaposlenih. Ovakav pristup osigurava usklađivanje ponude i potražnje za talentima unutar jedne ekonomije", navodi se u istraživanju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara