Slovenija pooštrava mere zbog sve većeg broja zaraženih

Foto: Pixabay

Slovenija od četvrtka pooštrava mere u pokušaju da smanje broj novih slučajeva, mere uključuju nastavu na daljinu, zabranu kretanja između regija, ograničenja okupljanja i obavezno nošenje maski na otvorenom u regijama na "crvenoj listi", kojih je sedam od ukupno 12, javlja Radio Slobodna Evropa.

Jansez Janša, premijer Slovenije rekao je da je među novim merama i aktiviranje rezervnih kapaciteta u zdravstvenom sistemu.

Nastava u školama će biti ograničena, tako da će nastava za učenike od petog razreda osnovne škole biti onlajn najmanje do jesenjeg raspusta, koji počinje u poslednjoj nedelji oktobra, kada će situacija biti ponovo razmotrena.

Janša je rekao da će ta mera važiti i za srednje škole, a fakulete je pozvao da što više rade onlajn.

Takođe je rekao da je sedam od 12 regija u Sloveniji premašilo prag od 140 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika u periodu od dve nedelje.

U tih sedam regija koje su na crvenoj listi, kretanje između regiona biće zabranjeno, dok će okupljanja biti ograničena na 10 ljudi.

Uvedena je obaveza nošenja maski na otvorenom, a određene aktivnosti, poput sportskih događaja, biće otkazane.

Janša je takođe rekao da vlada razmatra produženje važenja turističkih vaučera koji ističu na kraju godine.

Slovenija je u sredu zabeležila najveći dnevni broj zaraženih od početka epidemije i to 707 na osnovu 4.902 testirana uzorka, što znači da je 14,4 odsto bilo pozitivnih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara