Slovenija potpuno napušta ugalj do 2033. godine

Foto: Pixabay/Slovenija

Slovenija će na osnovu najnovije strategije koju je usvojila njena vlada prestati da koristi ugalj za proizvodnju struje do 2033. godine, preneo je Euractiv. Za tranziciju u toj oblasti energetike Sloveniji će na raspolaganju biti skoro 250 miliona evra.

Ta sredstva koristiće se za region dolina Savinja i Šalek, gde se nalazi jedina termoelektrana na ugalj i aktivni rudnik uglja, kao i za Zasavje gde su prestali da rade i rudnik i termoelektrana na ugalj.

Odluka je kako se navodi doneta nakon osam meseci opsežnih konsultacija sa zainteresovanim stranama i lokalnim zajednicama.

Termoelektrana na ugalj u Šoštanju i rudnik uglja u susednom Velenju, koje vodi državna elektroprivredna kompanija, tražili su da se pomeri rok do kada bi trebalo da se prestane sa korišćenjem uglja, ali su sada po svemu sudeći prihvatili da to bude do 2033. godine.

Uprava Rudnika uglja Velenje saopštila je kako je planom predviđeno da će radna mesta biti sačuvana još najmanje dvadeset godina, jer se procenjuje da će radovi na zatvaranju rudnika trajati 15 godina, od trebntkaa kada se prestane sa kopanjem uglja.

U dve godine proizvodnja i potrošnja uglja u EU opala za trećinu
Srbiji ne treba ugalj, već energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Kompanija koja upravlja termoelektranom Šoštanj saopštila je da će očuvanje energetske lokacije, znanja i tehnologije u Šalečkoj dolini omogućiti dalji razvoj i primenu novih tehnologija.

Nezvanični  Šoštanj, koji proizvodi skoro trećinu struje u Sloveniji, neće se odmah ugasiti, već će umesto lignita koristiti gas.

Prema nekim procenama, to postrojenje već pravi gubitke i moglo bi da bude zatvoreno i pre 2033. godine, iako je dobilo novu proizvodnu jedinicu 2016. godine koja je koštala 1,5 milijardi evra. Razlog je plaćanje velikih taksi zbog emisije ugljen-dioksida.

Ekološke organizacije u Sloveniji već su tražile da se prelazak sa uglja obavi do 2030. godine, saopštila je organizacija Fokus.

Kako se dodaje, Slovenija je jedna od šest evropskih zemlaja koje će ukinuti ugalj posle 2030. godine. Među njima je i Nemačka koja je već najavila da će taj rok pomeriti za neki raniji termin.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.