Foto: Pixabay

Slovenija zakonom ograničila agencijsku proviziju za izdavanje nekretnine

Foto: Pixabay
U Sloveniji se odnedavno primenjuje izmenjeni Zakon o agencijama za promet nekretninama, koji ograničava proviziju na izdavanje nekretnine koju  agencija naplaćuje, na maksimalno 4% vrednosti ugovora. Takođe, zarada agencija po ugovoru ne sme biti viša od mesečne kirije ili biti niža od 150 evra. 

Kako se navodi na portalu Sout East Legel Aliance (SELA), navedeno ograničenje ne primenjuje se u slučaju da ugovor o zakupu zaključuju dve firme, a ranije je zakon na sličan način ograničavao samo na prodaju nekretnine. 

Drugi amandmani su takođe omogućili svim građanima Evropske unije da, sa odgovarajućim kvalifikacijama propisanim zakonom, bave prometom nekretnina u Sloveniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pi DŽej Milan

    To je u po meni sasvim u redu. Sa takvim propisom u ovom poslovanju nema iznenađenja. Ni prijatnih (za agenciju zbog visine provizije) ni neprijatnih (za klijente takođe zbog visine provizije) Uredjenje i ograničenje ove oblasti propisom koji donosi odgovorna država koja brine za svoje građane i privredne subjekte je OK. U Srbiji je ovo uređeno tako što je zakonom ostavljeno agenciji da obavezno mora da unapred ugovori visinu provizije u skladu Opštim uslovima poslovanja koje svaka agencija mora da ima. A te uslove može da menja kad hoće i kako hoće bez ikakvog ograničenja