Donald TRamp FOTO: Vikimedia

Službenici američke administracije na prinudnom odmoru zbog Trampa

Donald TRamp FOTO: Vikimedia
Stotine hiljada službenika američke administracije ide na prinudni odmor zbog takozvanog šatdauna.

Demokrate iz Kongresa i predsednik su na ratnoj nozi zbog budžeta kojim bi Tramp da finansira granični zid ka Meksiku.

U ponoć (subota jutro po srednjeevropskom vremenu) na snagu je stupio prekid finansiranja desetina vladinih agencija i ministarstava. Stotine hiljada javnih službenika su prinuđene na neplaćeni odmor ili da pak rade bez plate te da svoj novac dobiju tek kada se okonča takozvani šatdaun (shutdown) i usvoji naredni budžet. 

Šatdaun, neka vrsta prinudnog i privremenog finansiranja najosnovnijih potreba administracije, dešava se kada Kongres ne usvoji budžet na vreme. Ovog puta se koplja lome oko starog predizbornog obećanja predsednika Donalda Trampa o izgradnji graničnog zida ka Meksiku. 

Premda Republikanci, dok ne istekne stari saziv Kongresa, imaju većinu u oba doma parlamenta, potrebna im je dodatna podrška demokratskih senatora. Ovi pak odbijaju da glasaju za budžet u kojem je pet milijardi dolara predviđeno za gradnju zida. 

"Nećeš dobiti zid" 

Predvodnik demokratskih senatora Čak Šumer rekao je da je Tramp jedini krivac za zastoj: "Nećeš dobiti zid danas, ni sledeće sedmice, niti od trećeg januara kada Demokrate preuzimaju kontrolu nad Predstavničkim domom", poručio je predsedniku. 

U januaru, naime, u Kongres ulazi novi saziv na osnovu poslednjih izbora u novembru kada su Republikanci odbranili većinu u Senatu, ali je izgubili u Donjem domu. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara