SpaceX lansirao prve astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu

Foto: Pixabay

SpejsЕks (SpaceX) je postao prva privatna kompanija koja je lansirala astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, obeležavajući time vrhunac svojih dugogodišnjih planova na komercijaliyaciji svemirskih letova, piše TechCrunch.

Misija pod nazivom "Crew-1" poslala je astronaute NASA-e Šenon Voker, Viktora Glovera i Majkla Hopkinsa, kao i astronauta Japanske agencije za aerokosmičko istraživanje (JAXA) Soičia Nogučia na svemirsku tanicu sa Kenedi svemirskog centra.

NASA je 2014. godine izabrala SpejsEks zajedno sa Boingom (Boeing), u okviru programa "Commercial Crew", za razvoj sistema za lansiranje astronauta sa američkog tla.

SpejsEksova raketa Falcon 9, kao i kapsula Dragon postali su prvi sistemi koji su ranije ove godine dobili NASA-in sertifikat za let sa posadom.

Kapsula Dragon, koju je njena posada nazvala "Otpornost" (Resilience) zbog velikog broja izazova ove godine, od kojih je najveći korona virus, treba da stigne do Međunarodne svemirske stanice kasno večeras i tu ostane do proleća.

"Ovo je još jedan istorijski trenutak. Četiri astronauta radiće stvaran i ozbiljan posao u ime čovečanstva", rekao je Džim Bridenstajn, NASA-in administrator, na konferenciji za novinare uoči lansiranja.

Misija je prethodno odložena nekoliko nedelja nakon što je kvar na motoru sprečio oktobarski pokušaj lansiranja Falcon 9 rakete koja je nosila američki GPS svemirski satelit.

Kada stignu na svemirsku stanicu, posada će početi da pomaže u održavanju stanice, kao i sa radom na raznovrsnim naučnim eksperimentima.

Ti eksperimenti uključuju ispitivanje kako mozak i srce astronauta reaguju na svemirsko okruženje, uzgajanje rotkvica u orbiti, testiranje svemirskog odela novim izolacionim tehnologijama i proučavanje kako različite dijete utiču na zdravlje astronauta.

Na kraju šest meseci astronauti Crew-1 napustiće stanicu po dolasku NASA-ine misije Crew-2.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara