SpaceX svoj let do Meseca u potpunosti plaća kriptovalutom

Foto: Pixabay

Američka vazduhoplovna kompanija Spejs Eks (SpaceX) lansiraće 2022. godine satelit u Mesečevu orbitu i taj let će u potpunosti biti plaćen kriptovalutom dogikoin (dogecoin), napisao je Tviteru šef te kompanije Ilon Mask. Vrednost te operacije za sada nije objavljena.

"Sledeće godine SpaceX će prema Mesecu lansirati satelit Doge-1, plaćen kriptovalutom dogikoin", napisao je Mask.

Na veb stranici kanadske kompanije Geometric Energy Corporation (GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom tromesečju 2022. pomoću rakete-nosača Falcon 9, prenosi portal SEEbiz

Satelit će uz pomoć senzora i kamera prikupljati podatke o Mesecu, a kompanija će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letelica koji nudi SpaceX.

"Ova će misija pokazati primenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za takozvanu međuplanetarnu trgovinu", rekao je potpredsjednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Ochinero.

Mask je početkom aprila saopšđtio da će SpaceX poslati dogikoin na Mesec, ali nije objasnio na šta je tačno mislio. 

Nakon njegove najave, vrednost kriptovalute porasla je za 30 odsto, a u nedelju nakon vesti o slanju satelita koji se plaća dogikoin, valuta je porasla na 0,58 dolara po jedinici, u odnosu na 0,50 dolara koliko je vredela prethodne večeri.

Prošle godine SpaceX počeo je da nudi svoje usluge i kompanijama koje žele da u Zemljinu orbitu lansiraju manje tovare, a koje ne mogu da priušte zakup cele rakete po početnoj ceni od 60 miliona dolara.

Ilon Mask je i vlasnik i izvršni direktor kompanije Tesla, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila.

SPACEx UVODI EKONOMIJU DELJENJA U KOSMIČKA PUTOVANJA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara