SpaceX u sledeće dve godine šalje prve turiste u kosmos

Foto: Pixabay

SpaceX, aeronautička kompanija milijardera Ilona Maska, planira da pošalje četvoročlanu grupu putnika na let oko Zemljine orbite krajem sledeće ili početkom 2022. godine, prenosi portal The Verge.

Firma je najavila da je postigla sporazum sa kosmičkom turističkom agencijom Space Adventures, koja je do sada već poslala sedam putnika na turu do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Cena putovanja i dalje nije poznata kao ni pripreme koje će potencijalne mušterije morati da obave pre leta u orbitu.

Kompanije su u utorak saopštile da će turisti leteti u verziji SpaceX-ove letelice Dragon i da će se kretati oko Zemlje na dva do tri puta većoj visine od one na kojoj se trenutno nalazi ISS (400 kilometara iznad nivoa mora).

Maskova kompanija proteklih nekoliko godina dizajnira i testira novu verziju svoje Dragon rakete kako bi je osposobila za ljudsku upotrebu, u sklopu ugovora koji je potpisala sa američkom Nacionalnom vazduhoplovnom i svemirskom administracijom (NASA) za transport astronauta do ISS.

Izvršni direktor SpaceX-a od samog osnivanja kompanije govori o svemirskom turizmu kao potencijalnom biznis modelu, a prve letove je prethodno prognozirao za početak 2018. godine. 

Ovo nije jedina firma koja razvija rešenja za slanje običnih građana u kosmos, obzirom da su milijarder Ričard Branson sa svojim Virgin Galactic-om i osnivač Amazona Džef Bezos sa Blue Origin-om najavili da bi svoje korisnike već poslati do niske orbite na nekoliko minuta po ceni od 200.000 dolara. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara