Srbija i Mađarska neće trpeti zbog Gaspromovih restrikcija Bugarskoj

Foto: Pixabay

Bugarska za sada nema nameru da zaustavlja tranzit gasa za Srbiju i Mađarsku i pored restrikcija u snabdevanju tim energentom koje joj je uveo ruski Gasprom, prenela je bugarska novinska agencija Novinite.

Zbog prekida u isporuci gasa, kako se navodi, svi postojeći sporazumi Bugarske sa ruskim Gaspromom biće preispitani.

Prema rečima bugarskog ministra energetike Aleksandra Nikolova, ta zemlja je lojalan partner susednim zemljama.

Nikolov je na rekao da je početkom aprila Gasprom bugarskoj strani rekao kako želi da mu se sve isporuke prirodnog gasa plaćaju u rubljama, a ne u dolarima, kako je ranije dogovoreno.

Prema njegovim rečima, plaćanje u rubljama bi moglo da dovede do velikih gubitaka za bugarske energetske kompanije, a postoji i rizik da se plate isporuke koje ne bi mogle ni da se realizuju.

"Želimo pravno mišljenje o postojećem ugovoru. Bulgargaz (najveća bugarska kompanija za distribuciju gasa) je dugogodišnji i lojalan partner Gasproma. Imamo dokumente da su isporuke za ovaj mesec plaćene. Nepoštovanje ugovora je prekršaj", rekao je Nikolov.

Gasprom obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj
Mihajlović: Gaspromove restrikcije Bugarskoj ne utiču na Srbiju

On je dodao da su pored Bugarske u istoj situaciji Poljska i Litvanija. Prema njegovim rečima, to je pokazalo da se "prirodni gas više koristi kao političko i ekonomsko oružje u vreme rata.

Prirodni gas za Srbiju i Mađarsku dolazi gasovodom Turski tok, u čijoj izgradnji je, kako se podseća, učestvovala i Vlada Bugarske. Zauzvart, ta zemlja dobija naknadu za tranzit gasa.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je Rusiju za "direktan napad" na njegovu zemlju time što joj je obustavila snabdevanje gasom.

Moravjecki je poslanike u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta, pokušao da uveri u povećanje snabdevanja preko drugih gasovoda što će se desiti na jesen, pa toj zemlji kako je naveo  neće biti potreban ruski gas, preneo je CNN.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.