Foto: Pixabay

Srbija po dobročinstvu među najgorima na svetu

Foto: Pixabay
Građani Srbije su jedni od najmanje darežljivih na svetu, a po sredstvima koje izdvajaju u humanitarne svrhe nalaze se između Palestinaca i Jemenaca, navodi se u novom istraživanju koje je objavilo Fondacija za pomoć dobrotvornim organizacijama (Charities Aid Foundation).

Najveće svetsko istraživanje o dobrotvornim aktivnostima širom sveta predstavilo je rezultate prikupljane poslednjih deset godina. Srbija se našla na 123. mestu od 126 zemalja obuhvaćenih analizom.

Indeks se izračunava tako što se ispitanici izjašnjavaju da li su u poslednjih meseca dana pomogli neznancu kome je bila potrebna pomoć, da li su donirali novac dobrotvornoj organizaciji i da li su za takvu vrstu organizacije volontirali.

Ukupan rezultat Srbije „srozala" je upravo poslednja stavka, obzirom da je svega 6% ljudi volontiralo za humanitarne organizacije. Po ostalim parametrima je Srbija nešto bolje ocenjena, obzirom da je oko četvrtine građana pomagalo ili doniralo novac siromašnima.

Ostatak Balkana je u istraživanju takođe loše kotiran, tako da se Grčka nalazi na pretposlednjem mestu, odmah ispred Kine. U deset zemalja koje su nalaze najniže na lestvici su i Bugarska, Crna Gora i Hrvatska, koje imasju sličan skor kao Srbija.

Istraživači navode da su zemlje sa najnižim rezultatom često one koji su bile pogođene ratom i teškim ekonomskim problemima, države u kojima je civilno društvo mlado, ili pak one u kojima je odnos između države i civilnog društva loš.

Sjedinjene Američke Države zauzimaju prvo mesto u poslednjih deset godina zato što je u proseku 58% njihovih građana odgovorilo pozitivno na gorenavedena pitanja. Slede Mjanmar na drugom i Novi Zeland na trećem mestu.

Indonezija je jedina zemlja u top 10 koja je poboljšala svoje rezultate tokom proteklih godina, a ostale države stagniraju ili su na silaznoj putanji, upozoravaju istraživači.

PROČITAJTE JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Palma

    Ko bre nije dobrocinitelj, srbi? A Kolarac, a?

  • MIljan

    Kako nema volontiranja?? ove statistike nisu tačne. Pogledajte zvanično prihvaćenu svetsku statistiku za ispijanje čaja u Svetu. Samo Kuba, Srbija i Hrvatska su označene kao zemlje gde se čaj skoro ne pije. KAo obrazloženje za Srbiju i Hrvatsku navode to što je kultura pijenja čaja iskčljučivo radi lečenja. A zapravo stotine tona čaja se godišnje kupi i popije u Srbiju po srpskoj statistici. Jednostavno oni ne računaju naš APR, gde imamo hiljade domaćih preduzeća sa pretežnom delatnošću vezanom za čaj kroz domaću proizvodnju ili uvoz. NIti ulaze u statistike prodaje kroz lance marketa...