Srbija ulazi u Mišlenov kulinarski vodič

Foto: Pixabay

Raznovrsna kuhinja i geografski položaj između Istoka i Zapada i bogata razmena iskustava kroz istoriju čine kulinarsku kulturu Srbije. U njoj se prepliću grčki, turski, mađarski i balkanski uticaji, a kako se navodi, Mišlen će svoje zvezdice novoj destinaciji dodeljivati tokom decembra u Beogradu.

"Misija Mišlenovog vodiča ostaje ista i posle 120 godina: da promoviše najbolje kulinarske destinacije širom sveta. Beograd je mesto gde tradicija tapše po ramenima mlade talente, spremne da zablistaju", kaže direktor Mišlenovog međunarodnog vodiča Gvendal Pulnek.

Prema njegovim rečima novootkrivena dinamičnost i važnost gastronomije za ljude u Srbiji rezultiraju izdašnim iskustvima u trpezariji i radujemo se što ih otkrivamo našim čitaocima.

Navodi se da je srpski terroir* je poznat po vinogradarstvu, koje je zemlji omogućilo da razvije karakteristične sorte grožđa, dok ravnice i brdoviti pejzaži kriju bogatu i plodnu zemlju koja daje proizvode visokog kvaliteta. 

Hrana se urezala u svakodnevni život srpskog naroda, a jelo je popularna zabava, jer su mnogi restorani otvoreni do ranih jutarnjih sati.

Selekciju za Beograd vršiće anonimni i nezavisni inspektori Mišlenovog vodiča, koji će ocenjivati restorane na osnovu kriterijuma koji važe u svetu, kako bi dali najbolje preporuke kao i za sve ostale gastronomije.

Beograd, prvi srpski korak za Mišlenov vodič, pridružuje se Sloveniji i Malti kao najnovijim kulinarskim destinacijama obuhvaćenim Vodičem, čime je njihov ukupan broj prešao trideset naslova.

KOJI SU KRITERIJUMI

Za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma restorani mogu da dobiju do tri zvezdice. Ocenjuje se kvalitet namirnica, majstorstva ukusa, tehnike kuvanja, ličnost kuvara, odnos cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta, koju potvrdjuju Mišlenovi inspektori.

Mišlenovi inspektori anonimno posećuju restorane širom sveta i ocenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma. Zvezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana, jer se to rangira posebno, ocenom od 1 do pet.

* Terrior je francuski temin koji se koristi za opisivanje faktora životne sredine koji utiču na fenotip useva, uključujući jedinstveni kontekst okoline, poljoprivredne prakse i stanište specifičnog rasta useva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara