FOTO: Pexels

Startap hoće da razvije ’dipfejk’ video aplikaciju (VIDEO)

FOTO: Pexels

Startap kompanija Hjumen AI (Humen AI) želi da iskoristi tehnologiju „dipfejk" video snimaka – ozloglašenih zbog mogućnosti političke i kriminalne zloupotrebe – za stavarnje zabavne aplikacije koja kopira pokrete.

Kako piše Blumberg (Bloomberg), osnivači Hjumen AI razvili su tehnologiju veštačke inteligencije koja detektuje pokrete na snimcima poput video spotova i „prenosi" ih na vas.

Startap iz Sjedinjenih Američkih Država želi da iskoristi ovu tehnologiju da razvije popularnu aplikaciju za pametne telefone, ali i usluge koje mogu da prodaju holivudskim studijima, programerima video igara i reklamnim agencijama.

Međutim, prema Blumbergu, ovaj plan otvara pitanja o mogućim zloupotrebama te tehnologije za stvaranje takozvanih „dipfejk" (deepfake) videa – medijskih manipulacija sprovedenih uz pomoć mašina.

Mađu žrtvama ovakvih manipulacija bile su predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i izraelska glumica Gal Gadot, čije je lice digitalno preneto na telo porno glumice.

Blumberg piše da je kompanija Symantec, koja se bavi sajber-bezbednošću, identifikovala tri slučaja u kojima su finansijski prevaranti uspešno oponašali izvršne direktore uz pomoć ove tehnologije.

Hjumen AI kaže da će korisnici njihove aplikacije moći da ubace svoj lik u zabavne muzičke videe ili joga položaje, ne u orgije i snimke pucnjave.

Kompanija je rekla da testira načine automatskog prepoznavanja snimaka koji su izmanipulisani i njihovog obeležavanja žigom koji će ih identifikovati.

Korisnici koji krše pravila korišćenja mogu da očekuju da će im biti onemogućeno da kače snimke na aplikaciju.

Međutim, prema Blumbergu, nema garancije da će Hjumen moći da zaštiti korisnike od svega što ’dipfejk’ tehnologija može da učini.

PROČITAJTE JOŠ:

Neće biti nove Silicijumske doline, evo koji su novi startap gradovi

Startap prvi na svetu proizveo biftek u laboratoriji

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara