Ilustracija, Foto: Pexels

STOP za slatkiše i prženo u bugarskim vrtićima

Ilustracija, Foto: Pexels
Bugarska zabranjuje pripremu pržene hrane, kolača i slatkiša u vrtićima, dečjim kampovima i ustanovama za negu dece, piše novinska agencija Novinite. Zabrana je predviđena izmenom Pravilnika o zdravoj ishrani dece od 3 do 7 godina.

Predviđeno je da deca unose najmanje tri vrste svežeg voća i povrća nedeljno, tradicionalno bugarsko piće airjan (airyan) bez dodavanja soli i ekstra džema. Neće moći da jedu morske plodove, kao što su školjke, rakovi i lignje, jer će biti dozvoljena samo riba. Takođe, neće se pripremati mleveno meso, ćufte i ražnjići.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada su pravila o zdravoj ishrani u ustanovama za brigu o deci omogućavala da se pržena hrana, kolači, vafli i slatkiši služe dva puta nedeljno. Nova grupa namirnica pod nazivom dodatne masti uključuje biljna i mlečna ulja, a unos masti je ograničen na između 25 i 35 odsto energetske vrednosti hrane.

Pravilnik takođe preporučuje hranu u količinama koje odgovaraju godinama dece, koja su podeljena u dve grupe - od 3 do 4 godine i od 5 do 7 godina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara