Stopa nezaposlenosti u SAD premašila posleratni nivo

Wikimedia

Stopa nezaposlenosti u SAD prestigla je posleratni nivo nezaposlenosti nakon što je samo u aprilu vše od 20 miliona Amerikanaca  ostalo bez posla, objavili su svetski mediji.

Mesečni izveštaj o zaposlenosti Ministarstva za rad pokazao je da je stopa nezaposlenosti porasala na 14,7% u aprilu, što je oborilo rekord posle Drugog svetskog rata od 10,8%, a koji je bio i u novembru 1982. godine.  

Iako će se veliki broj poslova verovatno ponovo otvoriti dok se veliki delovi zemlje ponovo otvaraju, "ubistvo" na tržištu rada stvara probleme zbog kandidature predsednika Donalda Trumpa za drugi mandat u Beloj kući na izborima u novembru. Trampova administracija kritikovana je zbog početne reakcije na pandemiju, piše Rojters.

U Americi je umrlo skoro 76.000 ljudi, a 1,3 miliona je zaraženo.

Rojters navodi i da je gubitak radnih mesta u poslednja dva meseca gurnuo neformalnu zaposlenost na najniži nivo od februara 2011. 

Gubici posla bili su na sve strane, a platni spiskovi u ugostiteljstvu opali su za 7,7 miliona. Restorani i barovi uzrokovali su gotovo tri četvrtine pada.

Ironično je da se zaposlenost u zdravstvu smanjila za 1,4 miliona radnih mesta, a smanjena je u ordinacijama stomatologa, lekara i bolnica, primećuje Rojters.

Ekonomski savetnik predsednika Trampa Leri Kadlov misli da je cifra još više poražavajuća.

"Očekujem da će brojevi u maju biti još teži. To stvarno očekujem. U ovom trenunutku, broj nezaposlenih na nedeljnom nivou raste. Mislim je da je sadašnja realna cifra 36 miliona. Ali stopa se usporava, što daje nadu", naveo je Kadlov.

Međutim Kadlov je optimista.

"Mislim da ozbiljne i odgovorne ekonomske analize pokazuju da će ponovno otvaranje ekonomije, bezbedno otvaranje ekonomije, doneti bolje cifre. Mislim da će plan spašavanja ekonomije i njeno ponovno otvaranje, veći deo maja i verovatno juna, voditi da oporavku ekonomskog rasta u trećem kvartalu", rekao je. 

Inače 43 od 50 američkih saveznih država delimično je počelo otvaranje svoje ekonomije, ali i dalje postoji strah od povratka koronavirusa ili drugog talasa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara