Studenti u Hrvatskoj školarinu mogu platiti i kriptovalutama

Foto: Pixabay

Studenti svih godina stručnih studija na smerovima mehatronike, računarstva i zdravstvene nege u Bjelovaru svoje školarine mogu da plate kriptovalutama kao što su Bitcoin, Ethereum, Dia, EOS, Stellar, Ripple i Bitcoin Cash, pišu tamošnji mediji.

Takva novina, već realizovana u praksi i ponuđena studentima, omogućila je Univerzitetu primenjenih nauka u Bjelovaru da postane prva visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj koja je prihvatila i uvela takav način plaćanja školarina.

Za hrvatsko visokoškolsko obrazovanje ovo je nesumnjivo iskorak, i rezultat je redovne komunikacije sa studentima, ali se ideja javila nakon uvođenja izbornog predmeta koji je studentima računarstva u ovoj ustanovi ponuđen još pre tri godine.

"Univerzitet u Bjelovaru uvek prati trendove, pa tako i blokčejn tehnologiju. Ta je tehnologija srodna našim studijama računarstva. Mi smo još pre tri godine uveli izborni predmet Primena blokčejn tehnologije, a naši su studenti oduševljeni tim predmetom", rekao je Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente, ujedno i rukovodilac osnovnih stručnih studija mehatronike.

Dodaje da sa studentima komuniciraju pomoću platforme Discord, na kojoj imaju kanal posvećen kriptovalutama. 

"Naši studenti računarstva i mehatronike vrlo su aktivni na tom kanalu, a isto tako deo njih drži kriptovalute, te mogu da plaćaju školarinu kriptovalutama. Sve to bila je motivacija da ponudimo nešto drugačije", rekao je Vrhovski za Večernji list.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.