Foto: Pixabay

Sud EU: Fejsbuk mora da "cenzuriše" sadržaje

Foto: Pixabay
Evropski sud pravde odlučio je da kompanija Fejsbuk (Facebook) sa svojih digitalnih platforma mora da ukloni sadržaje ili da na celom svetu blokira pristup sadržajima koje su druge države članice EU zabranile.
 
Austrijski pravosudni organi su od Evropskog suda pravde zatražili mišljenje nakon što je poslanica iz te države tužila tehnološkog giganta, zahtevajući da firma ukloni komentare koje je ona smatrala uvredljivim. Komentari su zapravo bili ponovo postavljeni članci za koje su nadležne institucije u Austriji već ocenile da narušavaju njen ugled. 

„Zakon EU ne isključuje [platforme] poput Fejsbuka od zahteva za uklanjanje identičnih i, u određenim okolnostima, ekvivalentnih komentara koji su prethodno proglašeni nezakonitim", navodi se u tekstu presude

Prethodnim regulativama, Fejsbuk nije bio zakonski odgovoran za duplikate medijskih sadržaja koji su proglašeni nelegalnim. 

Prema novim pravilima, Fejsbuk je pre zvanične presude rekao da slučaj ugrožava slobodu govora na mreži, jer bi po novim pravilima pojedinačna država mogla da zahteva da kompanija izbriše materijale i u drugim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara