Sud presekao: Korisnicima IOS mora se omogućiti plaćanje i na drugim platformama

Foto: Pixabay

Sud u Kaliforniji naložio je da se korisnicima iOS omoguće i druge opcije plaćanja, pored onih koje već nudi kompanija Apple, objavio je portal The Verdge. Predviđeno je da naredba stupi na snagu 9. decembra osim ako se o njoj ne izjasni drugačije viši sud.

Odluka suda u Kaliforniji rezultat je procesa koji je protiv Epla pokrenula kompanija Epic Games, žaleći se na nelojalnu konkurenciju američkog IT giganta. Osnovna zamerka ticala se prakse da ta kompanija korisnike ograničava na njen sistem plaćanja u okviru Apple App Store, pa samim tim praktikuje monopol.

Sud je kako se navodi odbacio žalbu koju je u vezi sa tim podneo Epic Games, ali je Eplu naložio da unese izmene u svoje sisteme plaćanja.

U odvojenoj presudi, sud je potvrdio da je Epic Games prekršio ugovor sa Eplom kada je uveo alternativni sistem plaćanja u aplikaciju Fortnite. Kao rezultat toga, Epic mora da plati Eplu 3,5 miliona dolara, što je skoro trećina iznosa koji su prihodovani kroz alternativni sistem plaćanja.

Apple: Nov način borbe protiv dečje pornografije
Epl pokreće proizvodnju potpuno novog uređaja u Vijetnamu
Apple planira da do 2024. godine počne da proizvodi i automobile

Sud je doneo odluku da Epl nije monopolista prema važećim zakonima, ali je pokazao i da se kompanija odupire konkurenciji. Navodi se i da su u tom slučaju relevantno tržište video igara, odnosno njihova kupovina, a ne Eplovi interni operativni sistemi koji su uvezani sa App Store.

Epl je inače početkom meseca omogući pristup linkovima aplikacija Netflix i Spotify, nakon sudske istrage koja je protiv njega pokrenuta u Japanu.

Apple i Epic Games se oko svih navedenih problema spore već godinama, a sve je došlo do izražaja u avgustu prošle godine kada je Epic instalirao svoj alternativni sistem plaćanja Fortnite.

Pored Epla sa tužbom Epic Games se suočava i kompanija Gugl kojoj se zamera težnja da glavni izvor softvera za Android operativne sisteme ostane njegova onlajn prodavnica Google Play Store. Kako bi to postigao Gugl se oslanaj na složene ugovore koje sklapa sa proizvođačima telefona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.