Foto: Pixabay

Svaki Hrvat od države dobije 13 evra za rekreaciju, najmanje u EU

Foto: Pixabay
Luksemburg je država članica Evropske unije koja izdvaja najviše novca za sportsku rekreaciju svojih građana po glavi stanovnika, čak 492 evra, dok su Hrvatska i Bugarska sa 13 i 16 evra po osobi zemlja sa najmanjim izdacima za rekreativne sadržaje, saopštio je danas Eurostat. 

Kancelarija za statisitiku EU je povodom početka Evropske nedelje sporta navela da podaci iz 2017. godine ukazuju da su države, lokalne vlasti i socijalni sitemi Unije ukupno potrošile 51.3 milijarde evra na rekreaciju i sport.

Ocenjujući potrošnju za sportske aktivnosti u odnosu na procenat bruto-domaćeg proizvoda, Mađarska je na vrhu tabele sa 2.5% BDP-a. Hrvatska je i po ovom načinu merenja na začelju tabele, obzirom da za rekreciju izdvaja oko 0.2% svog domaćeg proizvoda. 

Države koje su u evrozoni najviše izdvajale za organizaciju sportskih aktivnosti su, kao i prethodnih godina, skandinavske zemlje i države Beneluksa. Samo tri zemlje su izdvojile iznad 200 evra po glavi stanovnika – Luksemburg, Švedska i Finska.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara