Sve češća upotreba tehnologije za prepoznavanje lica u Kini, građani zabrinuti

Foto: Pixabay

Od ulica prepunih kamera do aplikacija koje zahtevaju biometrijsku identifikaciju, upotreba tehnologije za prepoznavanja lica sve je rasprostranjenija u Kini. Novo istraživanje pokazuje da su građani te zemlje zabrinuti zbog upotrebe te tehnologije na javnim mestima, piše South China Morning Post.

Anketa istraživačkog tima Beijing News Think Tank u kojoj je učestvovalo 1.515 anonimnih kineskih stanovnika otkrila je da se preko 87 odsto ispitanika protivi upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u komercijalnim zonama.

Gotovo 70 odsto ispitanika je smatralo da prepoznavanje lica ne treba koristiti za pristup stambenim oblastima, a između 43 i 52 odsto njih smatra da se ta tehnologija ne treba koristiti u bolnicama, školama i kancelarijama.

Zabrinutost zbog sve veće upotrebe ove tehnologije u svakodnevnom životu stavlja kineske građane u sličnu situaciju u kojoj se nalaze zapadnjaci, gde već dugo postoji otpor tehnologiji prepoznavanja lica.

Američki grad San Francisko zabranio je upotrebu softvera za prepoznavanje lica od strane policije i drugih vladinih agencija 2019. godine nakon što su grupe za građansku slobodu izrazile nelagodu zbog potencijalne zloupotrebe te tehnologije od strane vlade.

U Kini se nadzorne kamere opremljene ovakvim softverom koriste za sve, čak i za sprečavanje krađe toaletnog papira.

U međuvremenu, 2019. godine SAD su dodale kineske startapove koji razvijaju softver za prepoznavanje lica kao što su SenseTime, Megvii, Hikvision i Dahua, na svoju trgovinsku crnu listu zbog njihove navodne uloge u postupanju zvaničnog Pekinga prema ujgurskim muslimanima i drugim etničkim manjinama.

Kina je trenutno drugo najveće tržište kamera za video nadzor.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Petar

    Sve cesca? Oni u gradovima imaju jednu kameru na tri gradjana. Pandemija je samo sredstvo za implementiranje tog kineskog tehnokratskog modela na Zapadu. Jer kako ce drugacije oduzeti ljudima slobode nego pod izgovorom "za vasu bezbednost".